Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Hvad betyder Dali 2 og Dali type 8?

Bliv klogere på hvad der menes med Dali 2 og Dali type 8 – og hvad forskellen er. Vanpee og Lemvigh-Müller guider dig igennem Dali-junglen.

Vi oplever ofte, at der opstår forvirring om Dali 2 og Dali type 8. I mange projekter bliver det beskrevet, at der ønskes styringskomponenter, som er Dali 2. I de fleste tilfælde er det dog Dali type 8, der menes. Kort fortalt, så er Dali 2 er en udvidelse af den oprindelige Dali standard og Dali type 8 er en tilføjelse til standarden der bruges i dag.

Dali type 8
Dali type 8 er en tilføjelse til den oprindelige Dali standard og det er den, der bruges i dag. Type 8 beskriver Colour Control, hvilket vil sige styring af farvet belysning såsom RGB samt kold/varm hvid (Kelvin change, Turnable white, Dynamisk belysning). Ofte bruges Dali type 8 i løsninger, hvor der ønskes en styring af dagslysrytmen, hvor lyset skifter farve samt intensitet i løbet af døgnet. Disse løsninger ses mere og mere inden for sygehussektoren og bliver beskrevet som ”Ergonomisk eller Dynamisk belysning”. 

Hvorfor tilføje Dali type 8?
Den store fordel ved Dali type 8 er, at man har 2 kanaler, kold/varm hvid på én Dali adresse, hvilket vil sige, at en type 8 LED driver kun optager 1 Dali adresse på bussen. Før Dali type 8 brugte man 2 drivere og 2 adresser, én til den kolde farve og én til den varme farve. Problemet med dette var at få det rette forhold imellem disse 2 drivere. Fx ville en bestemt Kelvin temperatur betyde, at man skulle have 30% af den ene farve og 70% af den anden farve. Ønskede man ydermere at dagslysregulere eller dæmpe på lyset, ville forholdet imellem de 2 farver ændre sig, hvilket igen betød, at den ønskede Kelvin temperatur ændrede sig. Med de nye typer Dali 8 LED drivere sørger anlægget hele tiden for, at forholdet mellem de to farver holdes.

Dali 2
Dali 2 er en udvidelse af Dali-standarden og tager udgangspunkt i den standard, vi kender i dag. I forbindelse med Dali anlæg har der længe været et stigende ønske og krav til en del forbedringer af standarden, bl.a. en fælles standard på input-siden, PIR-sensorer, dagslys-sensorer, tryk osv. Med den oprindelige Dali standard har det kun været muligt at benytte fælles output, forkoblinger, LED drivere, lysdæmpere, relæmoduler osv. Med Dali 2 standarden vil man kunne vælge frit på alle hylder med hensyn til udstyr på både input- og output-siden. 

Fordelen ved Dali 2
En af de store ændringer er, at der på Dali bussen bliver skelnet imellem input og output udstyr. Man vil i fremtiden kunne have op til 64 output adresser samt 64 input adresser på en bus. I dag er der 64 adresser totalt på en bus. 

Læg mærke til Dali 2-logoet
Alt Dali udstyr vil i fremtiden blive testet på et fælles testudstyr, hvilket vil betyde, at alle producenter skal have et testapparat til rådighed, og alle tests skal lægges op til offentligheden. Først når testproceduren er gennemført, vil man kunne mærke sit udstyr med et Dali 2 logo  

Alt udstyr, der ikke er mærket med Dali 2 logoet, kan og må ikke betragtes som Dali 2 udstyr. Dette på trods af at producenten har produceret udstyret efter standarden.
Tidsplanen for implementeringen af Dali 2 standarden er desværre skubbet en del. Dette skyldes bl.a., at det fælles testudstyr p.t. ikke er klart. En forventning er, at man vil være klar med dette engang i 4. kvartal 2015, og vi vil begynde at arbejde med udstyret i starten af 2016.


;