Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Christel spiller for stemningen og fællesskabet

Kombinationen af krævende teknik, traditioner og fællesskab har gjort sækkepiben til salgskonsulent Christel Tøgesens musikinstrument og fritidsinteresse

Til daglig har Christel Tøgesen travlt med at holde virksomheder i Syddanmark velforsynede med stål og metaller som ekstern sælger med primær base i Lemvigh-Müllers afdeling i Rødekro. Men når hun holder fri, står der musik på programmet. Det startede med trompetspil i et skoleorkester, men et tilfældigt stop under en bilferie i Skotland for 20 år siden sammen med sin mand sendte Christel over i en helt anden musikalsk boldgade.

”Vi holdt ind på en rasteplads og der – midt blandt bilister som holdt pause – stod en sækkepibespiller i ’full dress’ og spillede. Jeg blev meget betaget, både af musikken og stemningen, og da jeg kom hjem, begyndte jeg at læse om sækkepibespil”, fortæller hun.

Grebet af musikken

Der kom dog til at gå en årrække, inden Christel selv blev aktiv sækkepibespiller.

”For knap syv år siden faldt jeg over en notits om en informationsaften hos et sækkepibeorkester i Aabenraa. Jeg mødte op og blev straks grebet”.

Det er en kombinationen af udfordringen ved at spille et teknisk krævende instrument og de traditioner, der omgærder musikken, som har fået Christel til at holde fast i sækkepiben. For eksempel er hun med til at spille for at markere årsdagen for afslutningen af Første Verdenskrig, 11. november. Fællesskabet er vigtigt for sækkepibespillere, og hvert år på den dato forenes sækkepibespillere over hele verden i en musikalsk hyldest til forgængere, som faldt, mens de spillede for at indgyde deres kammerater mod på slagmarken i Første Verdenskrig og andre krige.

Læs også: Kollegaen der ikke vil på pension

”Når du spiller sækkepibe, har du venner overalt. Til daglig har vi et godt socialt liv i de to bands, jeg spiller i, og så er der et voksende fællesskab med bands i andre landsdele. Vi får nogle gange hjælp fra Holbæk, Aarhus og Fyn, hvis vi mangler musikere til et arrangement”, fortæller Christel.

Tidkrævende interesse

Sækkepibespil kan være en tidkrævende hobby, fra april til et stykke ind i juli har Christel spillejob stort set hver weekend, nogle gange flere. Dertil kommer daglig øvning hjemme samt øveaftener med de bands, hun spiller i. Endelig er der rejserne.

”I efteråret var jeg til en uges undervisning i Glasgow sammen med fem andre. For en sækkepibespiller er det altid fantastisk at komme til Skotland, og de seneste to år har jeg overværet Edinburgh Tattoo samt VM for pibebands i Glasgow”, fortæller Christel.
;