Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
Åbn

Skolehjem får belysning af høj klasse

I Valby er en ældre kontorejendom blevet omdannet til et skolehjem for 123 unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Når unge fra provinsen skal på skole i København som en del af deres erhvervsuddannelse, kan de bo på Håndværker Skolehjemmet på Ramsingvej i Valby. Og her bor de godt! Skolehjemmet er indrettet i en kontorejendom fra 1974, men selvom rammerne er af ældre dato, er alt alligevel nyt. Bygningen er nemlig blevet gennemgribende renoveret, og der er blandt andet blevet etableret en ny, total belysningsløsning. Dén har der været høje krav til fra bygherrens side. Ud over at belysningsløsningen skulle være funktionel og robust, skulle den også have et æstetisk udtryk, som hjemmets beboere ville føle sig godt tilpas i. Men hvad er det egentlig, de unge vil have? De vil da have godt håndværk! Eller som Jette Bjerre, leder af Håndværker Skolehjemmet, udtrykker det:

”Vores beboere er unge mennesker under erhvervsmæssig uddannelse, så de ved noget om, hvad godt håndværk er. Så ud over, at selve udtrykket skulle matche en ung målgruppe, så skulle belysningen også repræsentere en løsning af høj klasse”.

Glem alt om standardløsninger

Derfor satte arkitekt- og ingeniørvirksomheden AI, som har rådgivet om og udarbejdet kravspecifikationer til belysningsløsningen, da også barren meget højt. Målet var at skabe en arkitektonisk gennemtænkt kvalitetsløsning med et æstetisk udtryk, som matcher bygningens rå installationsmiljø. Resultatet, nu hvor skolehjemmet står færdigt, er blevet en integreret løsning, hvor installationerne i udstrakt grad er indbygget som en del af loftet og de øvrige bygningselementer. Det er ikke noget, der har kunnet lade sig gøre med standardprodukter, fortæller el-ingeniør Michael Vesterager fra AI og siger:  

”Der er stort set ikke noget, som er standard – det er for eksempel ikke hver dag, man får mulighed for at lave et meget stort kvadratisk armatur i en trappeopgang, og installationsmæssigt er det heller ikke helt trivielt at indbygge et armatur i en gipsfrise”.

Godt samarbejde med grossisten

Når man ikke kan ty til standardprodukter og -løsninger, er samarbejdet mellem rådgiverne, der sidder med kravspecifikationerne, og grossisten der skal levere belysningen, ekstra vigtigt. AI har da også i løbet af projekteringsfasen været i tæt dialog med Lemvigh-Müller:

”Sammen med Lemvigh-Müllers belysningskonsulent fandt vi frem til de produkter og løsninger, der kunne indfri de krav, vi havde. For os er det meget vigtigt, at de løsningsforslag, vi udarbejder, rent faktisk også kan implementeres, og det sikrer man ved et tæt samarbejde med grossisten og derigennem producenten”, siger Michael Vesterager. 

Han fortæller, at en af udfordringerne i projektet har været at imødekomme kravene til blænding, farvegengivelse samt MacAdam-værdierne, som definerer, hvor stor variationen i lysets farvetemperatur må være: 

”Vi sætter højere lysniveauer, end man normalt gør, fordi standardernes minimumskrav efter vores mening ikke giver brugerne den nødvendige komfort. For at undgå blænding fik vi lavet armaturerne længere, så arealet på lysfladen er større, og lysniveauet er droslet ned. Vi har kørt armaturerne i nogle rigtig lange længder i det her projekt”. 

En spændende installationsopgave 

Selv installationen blev udført af GBK Teknik, der har samarbejdet med Lemvigh-Müller gennem mange år:Belysning

”Lemvigh-Müller bød ind med den bedste pris og har udført et kæmpe arbejde med at finde frem til de produkter, der kunne matche de høje krav,” siger Benny Nielsen, elinstallatør hos GBK Teknik. 

Også han fremhæver kravene til MacAdam som et af de områder, hvor det har været vigtigt at kunne trække på Lemvigh-Müllers belysningskonsulenter for at få yderligere dokumentation fra producenten og finde frem til de rigtige tilpasninger. Herudover har der også været andre funktionelle krav, som har kastet specialtilpasninger af sig, fortæller han. For eksempel er der blevet monteret specielt tætte gummibånd omkring armaturerne i køkkenet, så de er mere rengøringsvenlige. Der er også lavet specielle opalafskærmninger til armaturerne i badeværelserne for at imødekomme projektets skrappe krav til armaturets lumen pr. watt og samtidig undgå blænding. Han er mere end tilfreds med resultatet, der altså er blevet alt andet end standard: 

”Det har været en både spændende og udfordrende opgave på grund af de mange tilpasninger, som har været nødvendige for at få armaturerne passet ind i loftsmodulerne. Resultatet er blevet et look, der på en og samme tid er både råt og forfinet.”

De unge kan selv styre lyset

For bygherren har det været vigtigt, at beboerne på Håndværker Skolehjemmet føler sig godt tilpas i det daglige. Belysningen er en vigtig del af det – og det er muligheden for at kunne styre lysniveauet også. Derfor er der intelligent lysstyring i stort set alle rum undtagen badeværelserne – med mulighed for manuel overstyring i værelserne og de fleste andre rum, så de unge netop selv kan skabe lige præcis det niveau af lys, som de føler sig allerbedst tilpas i. Også lederen af skolehjemmet erklærer sig meget tilfreds med belysningen:

”Vi har fået en rigtig god belysningsløsning, og vores beboere synes, det er rart og hyggeligt at være her. Det er simpelthen blevet et hus, de gerne vil bo i,” siger Jette Bjerre.

Projekt - Håndværker Skolehjemmet, Ramsingsvej 28B, Valby
  • 123 boliger til unge under erhvervsuddannelse. Samlet areal: 3.600 m2
  • Projektperiode: 2014-2016
  • Hovedentreprenør: Hald & Haldberg/Totalrådgivning: AI/Elinstallatør: GBK Teknik/Grossist – belysning: Lemvigh-Müller
  • Se mere på ai.dk/projekter/2014-310-haandvaerkerskolehjemmet-ramsingsvej og hskhjem.dk
FAKTA – belysningsløsning
  • Linjearmaturet Kalis fra Intra kan konfigureres, så det passer specifikt til det enkelte projekt uden mørke samlinger eller hjørner. På Håndværker Skolehjemmet bliver Kalis anvendt i mange forskellige sammenhænge og er med til at binde indretningen visuelt sammen.
  • På værelserne er der lavet en helt speciel løsning, der kombinerer akustik og lys, hvor Kalis fra Intra er indbygget i specielle længder i en akustik-loftsflåde og passer perfekt til rummet.
  • På gang- og fællesarealer er Kalis fra Intra brugt til at understrege og danne modspil til arkitekturen. 
  • I køkkenet er der monteret Mirac LED fra Riegens, som er et indbygget armatur med dobbelt parabolsk gitter til områder, hvor der lægges vægt på energieffektiv belysning med højt lysudbytte.



LEMU bruger cookies. Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Hvis du accepterer og/eller lukker denne besked, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om cookies på LEMU.dk