Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Nye muligheder og sværere valg med LED-belysning

Både brugere og professionelle skal analysere og planlægge omhyggeligt for at skabe langtidsholdbare LED-belysningsløsninger

LED-baserede belysningsløsninger giver betydelige energibesparelser og helt nye muligheder for at skabe samspil mellem fysiske rammer, belysning og brugere. Men i planlægningsfasen stiller LED-belysning høje krav til både de fagfolk, der skal beregne belysningsløsningerne, og til de brugere, som skal leve med dem. LED-armaturers lange levetid er en af de faktorer, der bør indgå i overvejelserne. Det mener Anne Bay, direktør for det uafhængige kompetencenetværk Dansk Center for Lys (DCL), civilingeniør og tidligere blandt andet udviklingschef hos lampeproducenten Louis Poulsen A/S.
Lysberegner

”Med den levetid, LED-armaturer har, vil mange brugere komme til at leve de næste 20-30 år med de løsninger, som bliver projekteret i dag. Det har gjort det mere kompliceret at købe belysningsløsninger, og det betyder, at man som kunde har en meget væsentlig interesse i at få analyseret og kortlagt sit behov så præcist som muligt,” siger hun.

Udvikling inden for LED-belysning har fået DCL til at udarbejde en ny branchevejledning for kunstlysdesign til indendørs arbejdspladser. Den skal blandt andet sikre, at de belysningsløsninger, der bliver projekteret i dag, også opfylder det behov, de er dimensioneret til, når de nærmer sig slutningen af deres levetid.

Mere præcise løsninger

DCL’s branchevejledning supplerer eksisterende standarder inden for belysningsberegning, men er mere vidtgående i forhold til at sikre, at planlæggere og lysdesignere sammen med deres kunde får identificeret så mange relevante parametre som muligt. Det vil ifølge Anne Bay resultere i mere præcist beregnede og dermed bedre fungerende løsninger, både når installationerne er nye, og når de nærmer sig slutningen af deres levetid.

Stig Johansson, leder af Lemvigh-Müllers team af belysningsteknikere, hilser DCL’s branchevejledning velkommen og anbefaler rådgivere og installatører at basere deres løsninger på anvisningerne i vejledningen.

”Sådan som love og regler på området er skruet sammen, kræver det god moral hos projekterende rådgivere, installatører og materiel-leverandører at beskrive deres løsninger, så de også på langt sigt giver et retvisende billede af funktion og økonomi. Branchevejledningen fra DCL er et godt værktøj til at give overblik over de mange parametre, der skal tages i betragtning for at sikre en velfungerende og langtidsholdbar belysningsløsning,” siger han.

LED-belysning

Mister lysstyrke

Stig Johansson peger på, at ikke mindst den såkaldte lumenvedligeholdelsesfaktor, LLMF, ikke altid bliver korrekt indregnet i belysningsløsninger. LLMF-værdien udtrykker hvor meget af den oprindelige lysstyrke, der er tilbage ved slutningen af en lyskildes specificerede levetid, og indgår sammen med en lang række andre parametre i DCL’s vejledning.

”Vi ser eksempler på løsninger, der selv om de er opgivet til en høj LLMF-værdi, efter nogle få år har mistet så stor lysstyrke, at de reelt skal udskiftes eller suppleres. Det er ærgerligt for den rådgiver eller installatør, som har dimensioneret løsningen, og ikke mindst for hans kunde,” siger Stig Johansson.

Branchevejledningen ”Kunstlysdesign til indendørs arbejdspladser” kan frit downloades fra DCL’s hjemmeside.

hent vejledningen her

 

;