Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Nordmænd støvsuger markedet for digitale radiohøreværn

Udsigten til en fremtid uden FM-radiosignaler har fået nordmændene til at storshoppe digitale arbejdsradioer. Det kan nu ramme danske håndværkere, der er på jagt efter digital underholdning til arbejdet

Den 1. oktober bliver det digitale DAB-radiosignal herhjemme udskiftet med det nye DAB+ signal. Det er nordmændene også i gang med, men i vores norske broderland går man et skridt videre og benytter lejligheden til også at slukke for FM-radiosignalerne. Det har skabt en massiv norsk efterspørgsel på DAB+ radioer, som nu også går ud over Danmark.

Stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller havde således satset på at kunne levere høreværn med indbygget DAB+ radio, inden det gamle DAB-signal bliver slukket. Men den plan har radiohamstrende nordmænd nu forpurret.

”Vi ved selvfølgelig, at DAB-signalet, som vi kender det i dag, vil forsvinde, og vi ville gerne have kunnet levere en løsning til de, der foretrækker at høre radio via deres høreværn. Men hos vores leverandør er lageret simpelthen støvsuget af norske opkøbere,” fortæller Stefan Jørgensen, produktchef hos Lemvigh-Müller. 

Norge indledte nedlukningen af FM-signalet i begyndelsen af året, men først nu er den er nået til landets tættest befolkede regioner. Derfor er efterspørgslen på DAB+ radioer eksploderet netop nu. For nylig blev der lukket ned for de sidste FM-kanaler i bl.a. vestkystregionerne Hordaland og Rogaland, og er turen kommet til en række FM-kanaler i Oslo og regionerne omkring den norske hovedstad.

Stefan Jørgensen kan ikke sige, hvornår Lemvigh-Müller igen kan levere høreværn med indbygget radio til det nye DAB+ signal.

”Vi ærgrer os selvfølgelig over situationen og gør alt, hvad vi kan, for at skaffe høreværn med DAB+, og vi ved, at der også bliver arbejdet på højtryk hos producenten,” siger han.

Kan man blive enige med kollegaerne om kanalerne, er der til gengæld gode muligheder for at blive klar til at høre DAB+ fra dag ét herhjemme. Lemvigh-Müller har flere robuste arbejdsradioer med DAB+ på programmet – og på lager.

”Aktuelt har vi DAB+ håndværkerradioer fra Makita og Milwaukee, og høreværnene skal også nok komme,” siger Stefan Jørgensen. 

I Norge fortsætter erstatningen nedlukningen af FM-sendenettet, indtil hele landet er FM-frit ved årsskiftet. Det anslås, at knap en femtedel af nordmændene fortsat mangler at anskaffe sig en radio, der kan modtage DAB+. Herhjemme er der aktuelt ingen planer om at slukke for FM-signalet.

Fakta:

Har du allerede en DAB-radio, kan du let tjekke, om den er klar til det nye signal. Hvis du kan finde og høre de regionale DR P4-kanaler, vil du også kunne bruge din DAB-radio efter 1. oktober. Du skal dog under alle omstændigheder genindstille din radio, når skiftet til det nye signal er sket.

;