Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Her går social ansvarlighed hånd i hånd med bundlinjen

På Lemvigh-Müllers centrallager i Odense har man en lang tradition for at hjælpe udsatte mennesker med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet – og det er en indsats, der betaler sig

Plastickasser med el-tekniske produkter som stikdåser, afbrydere og LED-rør kører rundt på transportbåndet, der snor sig gennem Lemvigh-Müllers centrallager i Odense. Her er i alt 150 ansatte, og de har travlt med at plukke, pakke og sende varer af sted fra det 25.000 kvm store, højteknologiske lager til installations-, bygge og industrivirksomheder i hele landet. De arbejder efter LEAN-principper og plukker i gennemsnit 10.500 varer om dagen. 

Strømlinet rummelighed

Selvom setuppet er strømlinet, så er det en rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til alle slags mennesker - også de lidt ’skæve’ af slagsen. Centrallageret har en lang tradition for at hjælpe mennesker, der på den ene eller den anden måde er udsatte, med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og har bl.a. en samarbejdsaftale med Odense Kommune om fast at stille 15 praktikpladser til rådighed for kommunens jobcenter. 

13 ugers afklaringCSR

Virksomhedspraktikken, der typisk varer 13 uger, skal afklare de lediges arbejdsevne og hjælpe dem i arbejde og væk fra offentlig forsørgelse. Praktikanterne, også kaldet ’kandidaterne’, er meget forskellige: 
 
”Det kan være mennesker, som aldrig er lykkedes med at tage en uddannelse eller få et fast arbejde. Det kan være syge, psykisk sårbare eller mennesker med en diagnose”, siger personalekonsulent Annette Taasti, der er ledende tovholder i samarbejdet med Odense Kommune.

Først tryghed, så krav

Hun fortæller, at kandidater, der har det psykisk dårligt, ofte starter med at pakke blisterpakker i et roligt hjørne af lageret. Andre, der har problemer med at stå op om morgenen, møder måske kl. 12 til en start og arbejder tre timer om dagen, og andre igen kan i første omgang måske kun overskue en arbejdsuge på 3-4 dage – og det er helt okay: 
 
”Vi møder kandidaterne, hvor de er, og skaber tryghed, før vi begynder at stille arbejdsgiverkrav. I takt med at de bliver klar til det, bygger vi på med mere komplekse arbejdsopgaver og flere timer”, siger Annette Taasti og fortæller, at alle kandidater får tilknyttet en mentor blandt de faste medarbejdere, som følger dem tæt.
 

Fra praktik til fast job

Med mentorernes hjælp udvikler mange af kandidaterne deres kompetencer i løbet af praktikperioden. For der sker noget med mennesker, når de kommer ud på en rigtig arbejdsplads og får opgaver og kollegaer - det øger motivationen og den generelle trivsel. Og flere kandidater udvikler sig gradvist hen imod arbejdsmarkedets krav, så de kan fortsætte længere end de 13 ugers praktik: 
 
”Hvis kandidaten passer godt ind i virksomheden, og vi kan se et udviklingspotentiale, vælger vi tit at forlænge praktikken eller måske ansætte med løntilskud, og nogle gør sig så uundværlige, at de bliver fastansat, når der viser sig en jobåbning”, siger Annette Taasti.CSR

Får flere hænder

Virksomhedspraktikken er altså også en rekrutteringskanal for Lemvigh-Müller. 17 af de nuværende faste medarbejdere er startet i praktik, og mange tidligere kandidater er tilknyttet centrallageret som vikarer – med timer nok til at de er selvforsørgende. 
 
Selvom indkøringen af virksomhedspraktikanterne kan være krævende, så er Annette Taasti ikke i tvivl om, at indsatsen lønner sig:
 
”Det kan godt være, at det koster lidt i starten, og at kandidaterne ikke kan arbejde 37 timer om ugen lige med det samme, men investeringen kommer tifold tilbage. De faste medarbejdere, der er mentorer, får et kompetenceløft ved at hjælpe og gøre en forskel for andre mennesker. Og jo bedre vi gør kandidaterne, desto mere tager de fra - og det giver mindre stress og bedre resultater, at vi er flere hænder til at plukke og pakke”, siger Annette Taasti og understreger, at den sociale ansvarlighed og bundlinjen skal gå hånd i hånd.

Fantastisk indsats

Odense Kommune, der har aftaler om virksomhedspraktik med omkring 100 private virksomheder, er også glade for ordningen, fortæller Rikke Knudsen, der er jobkonsulent i Odense Kommune og fast kontaktperson for Lemvigh-Müller.
 
”Vi er afhængige af, at private virksomheder giver ledige borgere en træningsbane, hvor de kan øve sig, og blive klar til job og uddannelse. Her gør Lemvigh-Müller en fantastisk indsats. Det er en rummelig arbejdsplads med nogle dygtige mentorer, som gør en kæmpe forskel – ikke mindst i forhold til borgere, som har det meget svært. På centrallageret er de blandt andet rigtig gode til at håndtere mennesker med angst. Det er ikke arbejdsopgaverne, men de mennesker man er iblandt, der afgør, om virksomhedspraktikken bliver en succes", siger Rikke Knudsen.
 

Så mange er de på centrallageret i Odense

Lemvigh-Müllers centrallager i Odense har 150 ansatte. Ud over at stille 15 faste virksomhedspraktikpladser til rådighed for Odense Kommune har centrallageret pt. otte medarbejdere ansat i fleksjob, to i løntilskud, fire IGU-elever (integrationsgrunduddannelsen) og ti lager- og logistik elever
 
;