Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

CSR: Centrallager får genanvendelse i top ved fælles indsats

Systematisk indsats, leasing af maskiner til at komprimere affald og inddragelse af medarbejderne har øget genanvendelse af affald fra 30 til 74 % i Odense

Landets største stål- og teknikgrossist, Lemvigh-Müller, står hvert år med rigtig mange ton pap, brændbart affald og folie fra leverandørernes emballage. Det miljøbelastende affald er dyrt at komme af med, og det betød samtidig meget manuelt arbejde.

Plan om sortering

I 2009 besluttede man at gøre noget ved problemet og lagde derfor en plan for at sortere affald og emballage, fortæller afdelingsleder i Teknisk Afdeling på centrallageret Ole Møller:
 
”Vi kunne jo se, at det var nødvendigt at gøre noget, naturligvis for at skåne miljøet, men også fordi der i højere og højere grad er økonomi i at kildesortere affald og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere”, siger han.

Fornuft og økonomi

Fra kun at have en enkelt container, hvor alt blev smidt i og sendt til forbrænding, fik man monteret nogle store komprimatorsystemer til brændbart affald, pap og folie. Det betød, at man nu kunne få penge for pappet i stedet for bare at brænde det af og oven i købet betale afgift.

Tydelig informationCentrallager i Odense

Desuden informerede man medarbejderne og gjorde det med farvekoder tydeligt og synligt, hvordan affaldet på et tidligt tidspunkt skulle kildesorteres, en indsamlingsproces, som tidligere var umulig. Man anskaffede såkaldte minicontainere og komprimatorer, som automatisk kunne presse pap og brændbart affald meget sammen. Det betød meget færre læs affald og dermed færre miljøbelastende transporter med lastbiler, fortæller Ole Møller. 
 
”Medarbejderne kunne se det fornuftige i det, og de kom samtidig af med et irriterende problem, så på den måde har det også givet et bedre arbejdsmiljø”.

Ambitioner og nye mål

Selv om der med 74 % stadig synes at være mulighed for endnu bedre genanvendelse, er Ole Møller godt tilfreds:
 
”Folk med indsigt i branchen har fortalt mig, at det er vanskeligt overhovedet at komme højere op, så det synes jeg godt, vi alle på centrallagret kan være stolte af. Men vi har selvfølgelig stadig ambitioner og vil gå efter dem på længere sigt”.
 

Fakta (fra 2015):

  • Den samlede danske affaldsproduktion (ekskl. jord) var ca. 11,3 mio. ton
  • 69 % af affaldet bliver genanvendt. 27 % bliver brændt. Resten bliver deponeret eller får særlig behandling
  • 336.000 ton af det samlede affald i Danmark er pap
  • Pappet opløses i vand og laves til genbrugspap til fx nye papkasser, køkkenrullerør eller æggebakker
  • Det koster meget energi og råstoffer i form af træ og vand at producere nyt pap. Genanvendelse sparer råstoffer og energi og dermed også udledning af CO2

;