Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Byggestøv kan være farligt – det skal du gøre

Støv på byggepladsen kan ikke undgås, men partiklerne kan give mere end kriller i halsen. Byggestøv kan være sundhedsskadeligt, og derfor skal det behandles rigtigt.

Du kan ikke undgå det hverken derhjemme eller på job. Når man arbejder i materialer, så dannes der støvpartikler og, ligesom nullermændene derhjemme, så kan det hurtigt hobe sig op.

Støvet på jobbet er ikke kun generende og giver en let kriller i halsen. Det kan også være sundhedsskadeligt på sigt, og det er et område, der kunne være mere fokus på i branchen, mener produktchef hos Lemvigh-Müller, Louise Petersen.

”Vi burde snakke meget mere om håndteringen af støv ude i byggeriet – det handler jo om helbred. Byggestøv indeholder kvarts- og træstøv som kan være kræftfremkaldende, eller som kan være med til at udvikle kroniske sygdomme som fx KOL, hvis man er udsat for det over en længere periode”, forklarer hun.

Forskellen ses til højre for kommaet

”Det kan være fristende lige at svinge fejekosten, men det hjælper ikke noget. På den måde hvirvler partiklerne bare rundt og spreder sig”, siger Louise Petersen, og tilføjer, at Lemvigh-Müller til gengæld anbefaler, at man bruger en støvsuger. Men ikke hvilken som helst slags. Der findes nemlig tre forskellige klasser, og anbefalingen går på en H-klasse, som kan håndtere bl.a. kvarts- og træstøv.

En L-klasse støvsuger filtrerer 99 % af støvet, en M-klasse 99,9 %, mens en H-klasse filtrerer 99,995 %.

”Det virker måske banalt at kigge på decimaler, men det er netop det til højre for kommaet, der gør den helt store forskel på, om man håndterer støvet forsvarligt”, siger Louise Petersen.

Hun understreger, at man skal være opmærksom på, at selvom man arbejder med materialer, som kræver en M-klasse støvsuger, som fx beton, så dannes der kvartsstøv, så snart man begynder at bearbejde det, enten ved at slibe, bore eller skære i det. Og så kræver det en H-klasse støvsuger.

Er din støvsuger i stykker?

Nilfisk kan som en af de første støvsugerproducenter i Danmark nu også reparere din Nilfisk H-klasse støvsuger på deres værksted i Brøndby. Alt du skal gøre er blot at indsende eller indlevere din støvsuger på deres værksted – så klarer de resten. Læs mere om service og reparation af Nilfisk støvsugere på Nilfisks hjemmeside.

Vil du vide mere?

Hos Lemvigh-Müller finder du støvsugere i L-, M- og H-klassen. Klik på produkterne for mere information eller læs BFAs Branchevejledning om støv på byggepladsen her.

;