Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da

 

 

EU TAKSONOMI

Har du styr på, om din virksomheds økonomiske aktiviteter er bæredygtige og i overensstemmelse med EU-lovgivningen? Bliv skarp på, hvad EU’s taksonomi betyder for dig.

 

Kort sagt er EU-taksonomi et fælles sæt regler, der på tværs af EU definerer, hvornår en økonomisk aktivitet er bæredygtig. EU-taksonomien skaber på den måde klarhed over, hvilke produkter og handlinger der kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Hvordan EU-taksonomien anvendes i praksis, afhænger af branche og sektor. Kravene til installationsbranchen er derfor ikke de samme som dem til fx bygge- eller transportbranchen.

 

 

 

Én ting er dog fælles på tværs af brancher og sektorer. EU’s taksonomi bygger på seks miljømål, som alle skal tage stilling til:

1. Modvirkning af klimaændringer
2. Tilpasning til klimaændringer
3. Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
4. Omstilling til cirkulær økonomi
5. Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
6. Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer

 

 

 

Hvornår er en økonomisk aktivitet bæredygtig?

Der er fire kriterier, som en økonomisk aktivitet skal opfylde, før den kan defineres som bæredygtig.

Aktiviteten …

 

 

Skal bidrage væsentligt til at
nå mindst ét af de seks
klima- og miljømål.
 

 

 

Må ikke væsentligt skade et
af de seks klima- og miljømål.

 

 

 

Skal overholde
minimumsgarantierne for
menneske- og arbejdsrettigheder

 

 

 

Skal opfylde EU’s tekniske
screeningskriterier

 

 

 

 

Det betyder kriterierne

Få styr på, hvad de fire kriterier betyder i praksis.

 

Væsentligt bidrag
En økonomisk aktivitet kan både have et væsentligt bidrag til en eller flere miljømål eller betydeligt reducere negative påvirkninger på miljøet.

Fx har et solcelleanlæg et væsentligt bidrag til miljøet, fordi det producerer vedvarende energi uden at udlede drivhusgasser. På den måde reducerer anlægget negativ miljøpåvirkning fra traditionelle energikilder som fossile brændstoffer.

 

Minimumsgarantier
En økonomisk aktivitet skal altid udføres i overensstemmelse med de internationalt anerkende minimumsstandarder for ansvarlig virksomhedsførelse: UNGP’s og OECD’s retningslinjer.

Din virksomhed skal derfor respektere menneske- og arbejdsrettigheder samt forebygge og bekæmpe korruption.

Fx skal byggebranchen altid sikre ordentlige arbejdsforhold for alle arbejdstagere på byggepladserne.

Det gælder bl.a.:
- Rimelig løn og arbejdstid
- Sikkerhed og sundhedsbeskyttelse
- Retten til at organisere sig i fagforeninger

Derudover skal der være politikker og procedurer på alle niveauer, så bestikkelse, bedrageri og misbrug af beføjelser undgås.

 

Væsentlig skade
En økonomisk aktivitet kan ikke være miljømæssig bæredygtig, hvis den forårsager skade på ét af de seks miljømål.

Fx er en fabrik, der producerer solpaneler og solcellebatterier kan bidrage positivt til målet om modvirkning af klimaændringer.

Men samtidig kan denne fabrik forårsage væsentlig skade på et andet mål, såsom biodiversitet, gennem miljøskadelig minedrift efter materialer som lithium og kobolt, hvilket illustrerer behovet for at vurdere og afbalancere de samlede miljømæssige konsekvenser for at bestemme hvorvidt en fabrikkens aktiviteter kan betragtes som bæredygtige.

 

EU’s tekniske screeningskriterier
Tekniske screeningskriterier er specifikke for hver økonomisk aktivitet og sektor, baseret på videnskabelige og tekniske vurderinger. De fastsætter de præcise krav og benchmarking-parametre, som en aktivitet skal opfylde for at blive kvalificeret som miljømæssig bæredygtig.

Er en økonomisk aktivitet fx relateret til energiproduktion, kan tekniske screeningskriterier fastsætte specifikke krav til CO2-udledning, energieffektivitet eller brugen af vedvarende energikilder. Opfylder aktiviteten kriterierne, og kan det dokumenteres, at de overholdes, kan aktiviteten ud fra EU-taksonomien klassificeres som økonomisk bæredygtig.

Du kan se de konkrete screeningskriterier for de økonomiske aktiviteter, der er omfattet af EU-taksonomien, i Kommissionens delegerede klimaforordning. Her finder du de økonomiske aktiviteter, der er relevante for din virksomhed.

 

 

 

Sådan kommer du i gang med EU’s taksonomi

Gælder EU-taksonomien for din virksomhed, får du her otte konkrete tips til, hvordan du kommer godt i gang, så du opfylder EU-lovgivningen.

 
Tip 1

Undersøg, om virksomheden har den rette viden og forståelse
Start med at identificere de afdelinger, der har en central rolle i at implementere EU-taksonomien. Det vil typisk være jeres bæredygtighedsafdeling og finansafdeling.
Har de ansvarlige teams de rette kompetencer? Undersøg, om der behov for uddannelse og opbygning af ny viden.

 

Tip 2

Få styr på, hvilke økonomiske aktiviteter der er omfattet af EU-taksonomien
Det er de tekniske screeningskriterier, der definerer, hvornår en økonomisk aktivitet er omfattet af EU-taksonomien.
Brug EU’s taksonomikompas til at identificere de økonomiske aktiviteter i din virksomhed, der:

  • Genererer omsætning
  • Påvirker driftsomkostninger (OpEx)
  • Kræver kapitaludgifter (CapEx)

Denne analyse laves i samarbejde mellem bæredygtighedsafdelingen og finansafdelingen.

 

Tip 3

Tjek, om de økonomiske aktiviteter bidrager betydeligt til de seks miljømål
Alle økonomiske aktiviteter har specifikke tekniske screeningskriterier, der skal være opfyldt, før de kan vurderes at bidrage betydeligt til EU-taksonomiens seks miljømål.
Vurdér med en kvalitativ analyse, hvilke af virksomhedens aktiviteter der opfylder disse krav. Dette kræver viden om bæredygtighed, og analysen laves derfor oftest af bæredygtighedsafdelingen.

 

Tip 4

Kontrollér, at de økonomiske aktiviteter ikke gør væsentlige skade på de seks miljømål
Det er de tekniske screeningskriterier, der definerer, hvornår virksomhedens økonomiske aktiviteter ikke gør væsentlig skade på ét af de seks miljømål. Dette kræver en kvalitativ analyse og viden om bæredygtighed. Den vil derfor oftest udføres bedst af virksomhedens bæredygtighedsafdeling.

 

 
 
Tip 5

Gennemfør due diligence
Vær sikker på, at din virksomheds økonomiske aktiviteter overholder standarderne for menneske- og arbejdsrettigheder. Også denne analyse er kvalitativ, og bør derfor som udgangspunkt udføres af bæredygtighedsafdelingen.

 

Tip 6

Beregn virksomhedens bæredygtighedsandel
Alle de økonomiske aktiviteter, der har bestået ”taksonomi-testen”, kan nu klassificeres som taksonomisk bæredygtige.
Næste skridt er derfor at beregne bæredygtighedsandelen. Denne opgave ligger i finansafdelingen. Præcis hvordan, der skal rapporteres, er fastlagt af Kommissionens delegerede klimaforordning. Det gælder fx fastlagte regler for, hvordan de omsætningsbaserede-, CapEx-baserede- og OpEx basrede KPI’er skal gøres op. Derudover skal virksomheden beskrive:

  • Anvendt regnskabspraksis
  • Vurdere, hvordan de økonomiske aktiviteter svarer til de seks miljømål
  • Kontekstspecifikke oplysninger
  • Arbejdsmetoden for rapportering af KPI’erne

 

Tip 7

Rapportér på den rigtige måde
Når din virksomhed skal rapportere på EU-taksonomien, skal det ske sammen med redegørelsen for samfundsansvar efter årsregnskabsloven § 99a og senere CSRD. Derudover skal de obligatoriske rapporteringsskemaer bruges. Du kan finde dem i Kommissionens delegerede klimaforordning.

 

Tip 8

Få rapporten færdig
Når rapporten er færdig, skal virksomhedens revisor afgive en udtalelse om, hvorvidt oplysningerne i rapporten svarer til regnskabet og er udarbejdet efter lovgivningens krav.


 

Vil du vide mere om EU-taksonomi?
   

Kontakt vores sustainability-team for mere information om taksonomikompas og taksonominavigation. Du kan også blive klogere på, hvordan du rapporterer efter taksonomiforordningens artikel 8 med Erhvervsstyrelsens guide. Skriv til os på esg@lemu.dk

Find guiden her

 

 

Nyheder - bæredygtighed

;