Login lemu.dk

Få adgang til over 300.000 forskellige produkter

Indtast din e-mail og få tilsendt din kode:

Fortryd
da
news image

Intelligente fejlstrømsrelæer er skabt til et klima i forandring

Undgå kostbare og overflødige teknikerudkald med fejlstrømsrelæer, der automatisk analyserer installationen og tester sig selv.

Med et klima i hastig forandring har vi de senere år været vidne til, at forhøjet vandstand og i værste fald oversvømmelse er indtruffet oftere og kraftigere, end vi har været vant til. Det stiller nye og højere krav til de tekniske installationer, som skal kontrollere vandmasserne. For eksempel pumpestationer i forbindelse med sluseanlæg, forsinkelsestanke og regnvandsbassiner.

Særligt egnede til fugtige forhold

Det har fået ABB til at udvikle en serie fejlstrømsrelæer med egenskaber, som gør dem særligt velegnede til installationer, der er udsatte for fugtighed og direkte vandpåvirkning.

”Udkobling fra fejlstrømsafbrydere kan udgøre et alvorligt problem, når afbryderne kontrollerer kritiske funktioner som pumpestationer, spildevandspumper eller vandforsyningsinstallationer. Her kan pumpesvigt føre til meget kostbare skader eller produktionsstop med omfattende konsekvenser. Det er de udfordringer, som ligger bag udviklingen af ABB’s fejlstrømsrelæer med automatisk genindkobling og indbygget selvtest,” forklarer John A. Johansen, Segment Manager hos ABB Danmark og specialist i forsynings- og spildevandsteknik.

Giver forbedret overblik

Kernefunktionen i ABB’s RCD-fejlstrømsrelæer i serierne F-ATI og F-ARI er, at de har indbygget autotest, som hver 28. dag automatisk tester og sikrer, at relæet er funktionsdygtigt og opfylder de lovmæssige krav til tests. Testen sker uden at udkoble anlægget, og alle tests kan eventuelt logges i et overvågningssystem, så driftscentralen altid har et opdateret overblik over anlæggets tilstand uden at skulle rykke ud og inspicere det fysisk.

Automatisk genindkobling

F-ARI-serien genindkobler efter en fejlstrømsafbrydelse. Forinden gennemfører relæet en isolationstest for at sikre, at udkoblingen ikke skyldes en reel fejl. Hvis genindkobling ikke lykkes efter tre forsøg, forbliver relæet frakoblet. Proceduren sikrer, at vilkårlige fejlstrømme, fx en kort udkobling efter et lynnedslag, ikke fører til langvarig udkobling, samtidig med at sikkerheden for serviceteknikere er i top.

Efter tredje mislykkede forsøg på genindkobling kan fejlstrømsrelæet automatisk melde fejlen til overvågningssystemet eller alarmcentralen, eventuelt via et Modbus-interface. På den måde kan driftshændelser overvåges og logges, så kunden har et klart billede af anlæggets tilstand.

Se RCD-fejlstrømsrelæer i serierne F-ATI og F-ARI

Færre kørsler til fejlalarmer

Ud over høj driftssikkerhed og mulighed for logning af driftsdata kan F-ATI- og F-ARI-fejlstrømsrelæer give betydelige besparelser i form af færre unødvendige kørsler til fejlalarmer, påpeger John A. Johansen.

”Teknikerudkald – især uden for almindelig arbejdstid – kan være overordentlig kostbare, og dem kan der være mange af i perioder med ustabile vejrforhold. Det betyder, at en investering i beskyttelsesudstyr kan være tjent hjem meget hurtigt,” siger han.

Læs mere om ABB’s selvtestende RDC-fejlstrømsrelæer

;